Saturday, May 2, 2009

STRESS NYERR!!!!!!!!!!!

Saturday, May 2, 2009
Hari ni ak nk kongsi satu tips.Tahu x dgn warna kita dpt mnghilangkan Stress??Haa tu yg hang x tauu...Jom Lyn...

Merah
--->Hilangkan masalah sakit kepala

Kajian mendapati bahawa merah dapat membantu mengurangkan rasa sakit kepala. Oleh itu jika anda mengalaminya, letakkan tuala lembap berwarna merah di atas mata anda. Ia mampu meningkatkan peredaran dan melonjakkan hormon adrenalina.

Biru
--->Mengurangkan tekanan di tempat kerja

Anda rasa tertekan ? Cuba fokuskan mata anda kepada sesuatu yang berwarna biru. Ia berupaya merangsangkan suasana tenang dan ia dapat mengurangkan tekanan darah. Cuba ubah screen saver komputer anda kepada warna-warna yang dapat membuatkan anda merasa tenang dan kurangkan rasa tegang

Merah jambu
--->Elakkan insomnia(pyh nk tidur..spesies musang la ni)

Jika anda mengalami masalah sukar untuk tidur yang selesa pada waktu malam, apa kata anda mencuba petua ini. Hiasi bilik tidur anda dengan warna berkenaan. Kajian mendapati bahawa warna ini mampu mewujudkan suasana santai dan selesa. Suasana yang romantik!

Jingga
--->Ceriakan mood

Apabila anda berasa murung atau cuba mengembalikan tenaga, cuba sesuatu yang berwarna jingga pasti mood anda akan berubah.

Hijau
--->Hilangkann keletihan

Ada pendapat mengatakan hijau mempunyai kesan positif dalam sistem imunisasi selain dapat menggalakkan suasana harmoni di dalam badan.


Jgn Biarkan diri anda diselubungi STRESS!!

P/S : 5-10/5/09 ak camping(SUKSIS)di Segamat,Johor...nk tau best ke tidak??nnti kan
perkembangan lanjut(suspens ni..wawawaaa)..Zass


4 bantahan:

hafizah said...

layan je la si alep ni...
laayaaan...

.::aLep my life,my style::. \(^^)/ said...

sila2..jgn malu,jgn segan..wawawaaa

yaya_gelupur_sangat said...

merah jugak warne yang boleh meningkatkan rasa lapar..jadi jgn kaler bilik tidur kale merah..t nak tido pon sek pk nak makan je..haha

.::aLep ::. \(^^)/ said...

klau nk tido ttp je lampu..
gelap akn menyebabkan kekenyangan..