Monday, May 24, 2010

travel and living..- part 1-

Monday, May 24, 2010
Lebih kurang seminggu lepas final exam iaitu 6-9 Mei 2010 ak telah berXPDC ke pulau tioman sempena Sultan Ahmad Shah international eco challenge 2010. Ikuti corotan peristiwa:

6hb..
Bergerak dari tg gemok, rompin ke pulau tioman menaiki feri dan perjalanan memakan masa dekat 2 jam la jgk..
Lepas check in kat berjaya hills, petang tu aktiviti bersnokelling..pergh memang lawa r air kat situ..clear jer nk tgk ikan berenang sampai nk snorkelling pn rasa geli jer berlanggar ngan ikan2 tu..

ni kalau tangkap pakai tangan pn dapat ni..konpem nye

7hb..
kalau g mane2 pn konpem2 la ade aktiviti masyarakat nye..
so ade la group yg g gotong royong bersihkan pantai..haa ni memang rilek je sebab pantai pn dah clean and clear, so jalan2 je la namanye..ade yg g skolah bagi motivasi dan yang sedihnye budak2 kat skolah tu trafic light pn xtau benda ape tu..sian2..memang x penah kuar pulau diorang ni...
petang tu plk bergerak ke rumah2 OKu untuk bagi sumbangan..

zoom ckit tgk sape tu...

8hb..
event sebenar berlangsung iaitu larian eco challenge sejauh 28km dan disertai oleh 8 negara kot termasuk la aku pn join skali ni...
larian die memang la mencabar nak mampos..kalau 28 km atas jalan raya ok lagi..ni 14km larian dalam hutan..kalau hutan cam ladang sawit ok lg..ni hutan yang kene panjat bukit tu..pergh memang cm nak tercabut kpala lutut..
ni sume pasal orang Kenya tu la die ckp trek taun lps x mencabar..last2 kaw2 nye komando wat trek sampai calar balar ak tgk peserta eco challenge dan sampai ari bisa duri kat tangan pn x ilang lagi..
larian bermula 8.30 pagi tapi ak kuar dr hutan tu tepat pukul 7 malam..nasib baik la ade air sungai, kalau x memang kebulur la ak dalam hutan tu..memang pengalaman yang x dpt ak lupe sampai bile2..ish2
malam tu plk majlis penutup oleh Sultan Ahmad Shah jamuan beramah mesra ngn masyarakat pulau tioman..

9hb...
pukul 6.30 pagi dah prepare nk balik UMp sebab lps zohor nk kene bergerak ke Ulu Kinta,Perak pulak..aduhh letih berlari pn x ilang lagi ni..arghhh


P/S : pas ni memang pikir sploh kali la klau nk masuk eco challenge taun dpn..

2 bantahan:

aime said...

ala...baru 28km...skit je tuh...pegi kuantan pom x smpai lg dr ump.....

.::aLep ::. \(^^)/ said...

bg ak mmg ckit je tu..
klau ko ade tercabut pale lutut kang