Wednesday, June 23, 2010

Jom ponteng..

Wednesday, June 23, 2010
memang seronok je kan kalau la ape yang kite belajar kat kelas selama ni berakhir dengan cuti tanpa melalui pekse..Tapi tu la realiti yang bakal berlaku kalau la cadangan memansuhkan UPSR ngn PMR terjadi..bukan men seronok lagi la budak2 skola, kalau aku pn seronok time dulu2 xde pekse2 ni kan..
memang pn diakui matlamat kite ke skolah tu semata2 untuk exam, tapi bile exam tu dihapuskan bermakna target gi skolah untuk exam da xde..so bg budak2 skolah wat ape lg nk gi skolah?? ikut kelas2 tuisyen ni sume?? xpayah...kemungkinan untuk ponteng kelas pn akan meningkat
Memang la ade yg berpendapat mentaliti gi skolah sebab exam adalah salah bukan sebab nak knowledge..tapi bg ak knowledge ni datang time nak exam la..kalau x blurr dalam kelas pn wat x amik port je..lps kelas balik2 terus je gi men, mandi parit la, mancing la..
Bile xde exam jgk mngkin budak2..bukan budak2 skolah je, yang da masuk U pn same je untuk diorang fokus dalam kelas akan kurang dan kalau x paham lg la memang x amik port pn nk tnya sebab balik je skolah terus tutup kitab..konpem x bkk dah..
dah dekat2 nak exam baru la nak bukak balik bg paham, jumpe lecturer ke cikgu ke nak tanya soalan2 ,lebih2 lagi bile esk da nak pekse benda x paham pn terus je boleh paham.
tu la ajaib x ajaib nye exam ni.. benda yang susah nak paham selama ni pn boleh jadi senang..ye la esk da nk exam, nak x nak kene pahamkan jgk..kalau x memang lingkup ler jawabnye..haha
Exam jgk lebih menjadikan kite lebih bermotivasi sebab mungkin setiap org ade target lps pekse nak masuk MRSM la MCKK la SBP la..SMKA xde ke??
Budak2 skolah jgk mngkin x dpt rase lg nikmat nye bile dah abis pekse2 besar ni lagi..rase cam nak terjun bangunan skolah pn ade bile dah abis pekse ni..padahal UPSR je pn..
rase cuak nak tunggu result lagi..tu sume kenangan yang best utk dirasai..rugi woo xrase..ish3
exam jgk akan lebih mendekatkan kite dengan tuhan, yela nak mintak senang jawab la, lembutkan hati pemeriksa la, tu belum citer bab air2 penawar lagi..habis 7 kolah masjid gi minum pasal nak lulus pekse..mungkin tu akan jadi sejarah je la nnti..
banyak la lagi kalau nak citer pasal kenangan exam yang mungkin xde dalam perbincangan parlimen..sampai subuh x abis citer
bg ak untuk mansuhkan exam2 ni adalah x wajar skali sebab ak jeles..ye la dulu ak bukan men susah lg time darjah 6 malam2 kene kayuh beskal gi tusyen..takut tu kene cekik pontianak haha
xde la bg ak sebenarnye UPSR ngn PMR ni x patut la dimansuhkan tapi patut di upgrade lagi dengan soalan2 yg lebih kreatif dan kritis supaya pelajar2 ni dapat mengembangkan lg potensi2 diri sesuai keperluan industri akan datang..ye la makin hari budak2 makin bijak, so xde hal la..

pasni xdapat la kite nak tgk jawapan2 camni lagi..

P/S : rilek la..spm 11 taun lg jom main!! - budak darjah satu

4 bantahan:

dee said...

Uish, gomen nk mansuhkan kan ke? xpatut..patut d teruskan..kenape banyak sangat nk wat perubahan...eemm
btw, salam kenalan :)

deqyalalink said...

aku pun x setujuu... pehal nak mansuh, sbb aku jeles kang.

.::aLep ::. \(^^)/ said...

@dee
dalam perancangan lg..tapi memang x patuttt..

.::aLep ::. \(^^)/ said...

@deqya
ntah ptt nye time kite kecik2 lg die mansuh..br la xde yg akn jeless